אחד מהנושאים המרכזיים בקורסי NLP הוא תקשורת. באם תקשורת בין-אישית המתארת יחסים בין אדם אחד לאחרת, ותקשורת תוך-אישית הקשורה לתקשורת של האדם עם עצמו – גופו, מחשבותיו ורגשותיו. אחד הדברים המרכזיים הוא ההבנה כי רק 7% מהנקלט קשור לתוכן המילים, 38% קשורים לטון הדיבור ומאפייני קול, והמפתיע מכל 55% קשורים לפיזיולוגיה – שפת הגוף והבעות הפנים.
ברור לנו שקיימים הבדלים בדרך בה אנו מביעים את המילים – קוראים לזה שפה, והעברית היא אחת מיני רבות. לכאורה אין הבדלים ביתר האלמנטים: טון הדיבור ושפת הגוף, וכאן אני רוצה להפתיע כי גם כאן יש הבדלים, והם קשורים לשפה ותרבות. יחד עם זאת, בחרתי הפעם לחשוף מספר אלמנטים, שכן משותפים לשפות הבינלאומיות בתחום שפת הגוף, ובמיקוד בידיים.
בהתבוננות על אדם שידיו משולבות, הדבר יכול להביע על תחושת "קור" פיזית או ורגשית או ומחשבתית. שילוב הידיים מאפשר מעין הגנה פיזית וריחוק ,עקב נקודת מבט אחרת או וביקורתית. לעומת זאת, ידיים פתוחות מצביעות על תחושת נוחות עקב ביטחון ואמון באחר, לצד פתיחות לקבלת ידע ודעה אחרת.
לעיתים נראה אדם "מתופף-מרעיד" עם אצבעותיו עם או בלי חפץ, התנועה החוזרת הזו מאפיינת אנשים חרדתיים או וחסרי-סבלנות, ויכולה להצביע על תחושת שעמום, או תחושת התרגשות, והתנועה החוזרת מסייעת לשחרר את תחושת החוסר הנוחות הזו.
בנוסף, אחיזה בחפץ או כיסויי של יד אחת עם האחרת משדרים בלבול או וחוסר ביטחון, מטרתה להעניק לאדם תחושת הגנה, ויכולת הסתרה.
בעת צפייה באדם כועס נוכל להיווכח בידו המתכווצת לכדי אגרוף. הדבר מצביע על עצבנות עד תוקפנות. לעומת זאת, יד פתוחה המונחת בנינוחות משדרת רוגע ושלווה.
הכרת שפת הגוף יכולה להיות מאוד יעילה בתקשורת בין אישית, לשם זיהוי המצב הרגשי בו נמצא האחר. וגם בתקשורת התוך-אישית, מאחר ושינוי שפת הגוף משנה את המצב הרגשי. לדוגמא: פתיחת הידיים – הזרועות וכפות הידיים בשילוב 3 נשימות יכול ליצור תחושת רוגע ונינוחות נעימה לכל אדם מתוח או כועס.
מצרפת כאן לשימושכם דוגמא ממשחק אימון NLP "מודל הרגשות" של תרגיל לשינוי רגשי מהיר :
מכל הלב
רחל סטיקלרו
רוצה לשמור על קשר?